SARANAJUTTU | 18.6.2018

Yleishyödyllisyyden yhteismarkkinat

SARANAJUTTU | 18.6.2018

Päivi Tikka, vt. toimitusjohtaja SRNK

Vaikka tuotteet ja palvelut liikkuvat vapaasti ympäri Eurooppaa, säätiöiden ja muiden yleishyödyllisten yhteisöjen on edelleen vaikea tehdä tehokasta rajat ylittävää yhteistyötä. Eurooppaan on aika rakentaa yleishyödyllisyyden yhteismarkkinat.

Eurooppa on todellinen säätiöiden maanosa. Euroopan 114 000 yleishyödyllistä säätiötä käyttävät vuosittain 60 miljardia euroa tieteen, taiteen, kulttuurin sekä sosiaalisten ja yhteiskunnallisten pyrkimysten edistämiseen. Säätiöiden yhteinen pääoma on 511 miljardia euroa, joten niiden yhteistyöpotentiaali on syytä saada tehokäyttöön. On arvioitu, että epäyhtenäisen sääntelyn takia valtioiden välisissä hankkeissa valuu vuosittain hukkaan jopa 100 miljoonaa euroa säätiörahaa.

Eurooppalaiset säätiöorganisaatiot ovat nyt yhdistäneet voimansa ja ryhtyneet etsimään ratkaisuja tilanteeseen. European Foundation Centre (EFC) on eurooppalaisten säätiöiden yhteistyöelin, kun taas Dafne (Donors and Foundations Networks in Europe) yhdistää kansallisia säätiöyhdistyksiä ja EVPA (European Venture Philanthropy Association) yleishyödyllisen toiminnan pääomittamisesta kiinnostuneita organisaatioita. Nämä kaikki kolme organisaatiota pitävät majaa Brysselissä sijaitsevassa Philanthropy House -rakennuksessa. Toukokuussa 2018 ne järjestivät ensimmäistä kertaa yhteisen konferenssin Philanthropy Scrum - Co-creating a Single Market for Philanthropy.

Mukaan konferenssiin oli kutsuttu myös johtavia virkamiehiä Euroopan komissiosta. Kerstin Jorna Talous- ja rahoitusasioiden pääosastolta ilmoitti, että osana uutta InvestEU-ohjelmaa komissio haluaa vahvistaa säätiöiden osallistumismahdollisuuksia Euroopan tulevaisuuden muovaamiseen ja helpottaa yksityisen pääoman mobilisointia yhteiseen hyvään. EVPA:n puheenjohtaja Madeleine Clarke piti komission ilmoitusta historiallisena rajapyykkinä. Ohjelma antaisi säätiöille ensimmäistä kertaa mahdollisuuden investoida turvallisesti yhteisiin eurooppalaisiin hankkeisiin ja kehityskohteisiin.

EFC, Dafne ja EVPA ovat sitoutuneita käyttämään asiantuntemustaan ja resurssejaan eurooppalaisten yleishyödyllisen toimijoiden hyväksi. ”Yhdessä voimme puhua koko sektorin puolesta ja vaikuttaa entistä tehokkaammin eurooppalaiseen säätiökenttään ja yhteiskuntaan”, totesi EFC:n puheenjohtaja Massimo Lapucci. Hänen mielestään konferenssi oli tärkeä kehitysaskel säätiökentän yhteistyölle poliittisten päättäjien kanssa. Parhaillaan ollaan nimittäin luomassa toimintaolosuhteita, jotka mahdollistavat yleishyödyllisten organisaatioiden yhteisen vaikuttavuuden kasvamisen.

---
Tämä artikkeli pohjautuu Philanthropy Scrum -konferenssin jälkeen julkaistuun Dafnen lehdistötiedotteeseen ja konferenssin järjestäjien ydinviestit tiivistävään esitteeseen.

Kuva: Päivi Tikka

Saranajuttu

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Pärlor – Helmiä: Villa Gyllenberg 5.3.–1.6.2014

Efter 60 år öppnas utställningen Pärlor – Samling Wulff på Villa Gyllenberg i Helsingfors. 60 vuoden tauon jälkeen näyttely Helmiä – Kokoelma Wulff nähtävillä Villa Gyllenbergissä, Helsingissä.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Oho! Jari Tervolla ja Eeva Joenpellolla salaperäinen yhteys – katso kuvat!

Verkkojulkaisu on moderni keino hallita ja näyttää taidekokoelmaa. WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman uunituoreet verkkosivut ovat taidehistorioitsija Hanne Selkokarin kaunis ja käytännöllinen luomus

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Yhteiskunnan toinen mielipide

Säätiölakiuudistus on tärkeä mahdollisuus parantaa säätiöiden toimintaedellytyksiä ja siten hyödyttää koko kansaa. Säätiöiden kautta jokainen meistä voi päättää, mitä asiaa tai aatetta haluaa tukea.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Harry Schaumans Stiftelse 80 år

Tack vare ett testamente av den samhällsengagerade affärsmannen Harry Schauman från Vasa inledde Harry Schaumans Stiftelse sin verksamhet 1933. Harry Schaumans liv kom att präglas av lika delar affärsmannaskap, kulturintresse och engagemang för hemstaden.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Säätiöt tv-julkkiksina

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

Läs hela artikeln >