SARANAJUTTU | 4.10.2018

Vuosisadan rakentajat -kilpailu ratkesi vuosi sitten – mitä tiimeille kuuluu nyt?

SARANAJUTTU | 4.10.2018

Silja Annila, Kaskas Media

Säätiöt antoivat rahoitusta viidelle tiimille vuosi sitten huipentuneessa Vuosisadan rakentajat -haastekilpailuissa. Säätiöiden tuki on auttanut tiimejä viemään toimintansa uudelle tasolle.

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun voittajat kertoivat kuulumisiaan Säätiöpäivän kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa Helsingissä Bio Rex -elokuvateatterissa 1. lokakuuta. Palkitut tiimit paljastivat, mitä säätiöiden rahoituksella on saatu vuodessa aikaan. Yleisö sai ilokseen kuulla, että nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi järjestetty kilpailu on poikinut merkityksellisiä tekoja.

Gutsy Gon rauhanteot leviävät
Gutsy Go nappasi Vuosisadan Rakentajien suurimman rahoituspotin, 1,5 miljoonaa euroa. Vuoden aikana tiimi on kouluttanut nuorista rauhantekijöitä jo viidellä paikkakunnalla, muun muassa Kotkassa ja Espoossa. Jo 1000 nuorta on ollut mukana Gutsy Gon toiminnassa tekemässä hyvää omalle yhteisölleen. Nuoret ovat ideoineet, toteuttaneet ja levittäneet videoituja rauhantekoja innokkaasti.

“Kilpailun aikana meiltä kysyttiin monesti, mitä tarkoitamme sillä, että teemme nuorista rauhantekijöitä. Lupaus on toki valtavan iso, ja siksi vaikea käsittää. Nuorille rauha on kuitenkin sellainen visio, jota he mielellään tavoittelevat. He haluavat muuttaa maailmaa”, kertoi Gutsy Gon vastaava tuottaja Aram Aflatuni. Rauhanteot lähtevät nuorten omista elinympäristöistä ja vaikuttavat todellisuuteen pala palalta.

Someturvan lakiapu on nyt nuorten saatavilla
Haastekilpailun toiseksi suurimman palkintopotin ei 500 000 euron rahoituksen sai ilmainen lakipalvelu Someturva. Tiimin ratkaisu on verkkopalvelu, jonka avulla nuori voi tunnistaa, täyttääkö someloukkaus rikoksen tunnusmerkit. Vuoden aikana Someturva on onnistunut tuomaan sovelluksensa nuorten saataville. Sovelluksen kehitykseen on säätiöiden esimerkin ansiosta herunut lisää tukea myös Tekesiltä ja yritysmaailmasta. Säätiötuen ja muun rahoituksen avulla kolmihenkinen tiimi on kasvanut kymmenen työntekijän joukoksi.

“Olemme ratkaisseet sovelluksessa jo noin 280 tapausta. On välttämätöntä ja tärkeää pitää kiinni omasta oikeusturvasta sosiaalisessa mediassa. Nuoret kohtaavat siellä paljon ikävää kommentointia, ja olemme onnellisia, että voimme auttaa heitä”, Someturvan Minttu Salminen sanoi.

RT Lit auttaa rodullistettuja nuoria löytämään oman äänensä
Säätiöt palkitsivat RT Litin vuosi sitten 150 000 euron rahoituksella. Kuluneen vuoden aikana RT Lit on järjestänyt kirjoittamisen, kuvittamisen ja taittamisen opetusta rodullistetuille nuorille. Kurssit ja työpajat ovat olleet suosittuja, ja toiminta laajenee tänä syksynä pääkaupunkiseudulta Turkuun.

“Haluamme tuoda RT Litin toiminnan yhä useamman nuoren saataville. Kaikista hienointa on ollut huomata, miten kurssimme ovat muuttaneet nuorten elämää”, kertoi RT Litin Caroline Suinner.

Integrify on auttanut jo 50 maahanmuuttajaa työelämään
Integrify nappasi vuosi sitten RT Litin tavoin 150 000 euron rahoituksen. Tuolloin tiimi halusi kouluttaa turvapaikanhakijoista koodareita, mutta kuluneen vuoden aikana koulutukseen on alettu ottaa muitakin maahanmuuttajia. Tällä hetkellä Integrify järjestää kahta koodauskurssia ja neuvottelee konseptin viemisestä muihin Euroopan maihin.

“Parhaillaan meillä on 50 opiskelijaa kokopäiväisessä, kuusi kuukautta kestävässä koulutuksessa. Yksi kurssi on jo valmistunut, ja jokainen sen suorittaneista työskentelee tällä hetkellä Suomessa ohjelmistokehittäjänä. Ilman säätiöiden tukea emme olisi näin hienossa vaiheessa”, kertoi Integrifyn toimitusjohtaja Daniel Rahman.

Elämän peilin tutkimustyö etenee hurjaa vauhtia
Tiedetiimi Elämän peili palkittiin vuosi sitten niin ikään 150 000 eurolla. Tiimin tavoitteena oli tutkia ihmiskehossa tietoa välittäviä eksosomeja ja luoda ranneke, joka mittaa kehon tapahtumia ja auttaa siten nuorta tekemään ratkaisuja hyvinvointinsa parantamiseksi. Säätiöiden tuki on tullut tarpeeseen aihepiirin tutkimuksen edistämiseksi. Tutkimustyön tuloksena on syntynyt esimerkiksi älykäs laastari, joka suodattaa tietoa solujen toiminnasta.

“Elämän peilin teemoista on ilmestymässä väitöskirja, ja aiheesta suunnitellaan opetusta Oulun yliopistoon. Myös yritykset ovat kiinnostuneet ratkaisusta”, kertoi Elämän peilin koordinaattori, professori Seppo Vainio.

Saranajuttu

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Pärlor – Helmiä: Villa Gyllenberg 5.3.–1.6.2014

Efter 60 år öppnas utställningen Pärlor – Samling Wulff på Villa Gyllenberg i Helsingfors. 60 vuoden tauon jälkeen näyttely Helmiä – Kokoelma Wulff nähtävillä Villa Gyllenbergissä, Helsingissä.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Oho! Jari Tervolla ja Eeva Joenpellolla salaperäinen yhteys – katso kuvat!

Verkkojulkaisu on moderni keino hallita ja näyttää taidekokoelmaa. WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman uunituoreet verkkosivut ovat taidehistorioitsija Hanne Selkokarin kaunis ja käytännöllinen luomus

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Yhteiskunnan toinen mielipide

Säätiölakiuudistus on tärkeä mahdollisuus parantaa säätiöiden toimintaedellytyksiä ja siten hyödyttää koko kansaa. Säätiöiden kautta jokainen meistä voi päättää, mitä asiaa tai aatetta haluaa tukea.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Harry Schaumans Stiftelse 80 år

Tack vare ett testamente av den samhällsengagerade affärsmannen Harry Schauman från Vasa inledde Harry Schaumans Stiftelse sin verksamhet 1933. Harry Schaumans liv kom att präglas av lika delar affärsmannaskap, kulturintresse och engagemang för hemstaden.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Säätiöt tv-julkkiksina

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

Läs hela artikeln >