SARANAJUTTU | 16.3.2018

Someturvaa rakennetaan kohti yhteiskunnallista vaikuttavuutta

SARANAJUTTU | 16.3.2018

Suvi Uski, Jenny Rontu ja Minttu Salminen Someturva-tiimi

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailussa toiseksi tullut Someturva-tiimi tavoittelee isoja yhteiskunnallisia muutoksia. Asiantuntijat arvioivat, että Suomessa on noin puoli miljoonaa nuorta, jotka ovat tulleet loukatuiksi sosiaalisessa mediassa. Somessa haukkuminen, kiristetyksi tuleminen tai nolaamisen kohteeksi joutuminen koskee nuorten lisäksi myös aikuisia. Someturva-palvelun on tarkoitus tuoda konkreettinen työkalu someloukkausten käsittelyyn.

Someloukkauksille tyypillistä on se, että uhriksi voi joutua kuka tahansa ja aivan vahingossa. Jos loukkaus tapahtuu omalle kohdalle, voi olla vaikeaa tunnistaa onko kyseessä rikos. Loukkaustapauksen raportointi Someturvaan mahdollistaa kuitenkin sen, että loukattu saa tietoonsa, kuinka vakavasta asiasta on kyse ja kuinka hänen tulee toimia. Someloukkausten suuri määrä ja viranomaisresurssien niukkuus aiheuttavat päänvaivaa erityisesti kouluissa. Somen villiä kenttää on ollut vaikea rajoittaa edes poliisin avulla.

Loppuvuodesta koko kansalle avautuvan sähköisen Someturva-palvelun tarkoituksena on mahdollistaa resurssien järkevä käyttö ja antaa kaikille kansalaisille mahdollisuus raportoida itseensä kohdistuvista someloukkauksista. Someturva tarjoaa loukatulle lakiin perustuvan näkökulman ja vahvistaa näin ollen kaiken ikäisten kansalaisten oikeusturvaa ja turvallisuuden tunnetta.

Keinoälyn kehittäminen on aikaa vievää ja tarkkaa työtä. Someturvan perustajakolmikko sometohtori Suvi Uski, juristi Jenny Rontu ja koulukuraattori Minttu Salminen ovat täysipäiväisesti Someturvan asialla. Viime syksynä Someturva-tiimi sai sovelluksen kehittämiseen 500 000 euron suuruisen palkinnon säätiöiden ja rahastojen Vuosisadan rakentajat -kilpailussa. Tämän jälkeen tiimin osaamista vahvistamaan on saatu lisää teknologian ja lakiasioiden huippuosaajia, ja Someturvaa kehittämään on alkuvuoden 2018 aikana liittynyt useita asiantuntevia yhteistyökumppaneita. Muun muassa Legal Tech Lab, Tekoälyn tutkimuskeskus (FCAI), Wunderdog, Futurice, Oikeusministeriö sekä Pelastakaa Lapset ry ovat tuoneet mukaan omaa intoaan ja osaamistaan.

Someturva sai Vuosisadan rakentajat -kilpailun palkinnosta kehitykselleen tärkeän ponnistuslaudan. Suomalaisten säätiöiden osallistuminen kisaan on tuonut mukanaan paljon muutakin kuin rahaa. Säätiöiden kontaktit, tilat ja muut resurssit ovat olleet merkittäviä Someturvan toiminnan mahdollistajia. Kevään iloinen uutinen on ollut LähiTapiolan tulo mukaan Someturvan rahoittajiin vaikuttavalla miljoonan euron panoksella. Someturvan vuosi 2018 on jo kovassa vauhdissa, ja syksyllä odottavat suuret tavoitteet!

www.someturva.fi

Kuva: Antti Hämäläinen

Saranajuttu

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Pärlor – Helmiä: Villa Gyllenberg 5.3.–1.6.2014

Efter 60 år öppnas utställningen Pärlor – Samling Wulff på Villa Gyllenberg i Helsingfors. 60 vuoden tauon jälkeen näyttely Helmiä – Kokoelma Wulff nähtävillä Villa Gyllenbergissä, Helsingissä.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Oho! Jari Tervolla ja Eeva Joenpellolla salaperäinen yhteys – katso kuvat!

Verkkojulkaisu on moderni keino hallita ja näyttää taidekokoelmaa. WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman uunituoreet verkkosivut ovat taidehistorioitsija Hanne Selkokarin kaunis ja käytännöllinen luomus

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Yhteiskunnan toinen mielipide

Säätiölakiuudistus on tärkeä mahdollisuus parantaa säätiöiden toimintaedellytyksiä ja siten hyödyttää koko kansaa. Säätiöiden kautta jokainen meistä voi päättää, mitä asiaa tai aatetta haluaa tukea.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Harry Schaumans Stiftelse 80 år

Tack vare ett testamente av den samhällsengagerade affärsmannen Harry Schauman från Vasa inledde Harry Schaumans Stiftelse sin verksamhet 1933. Harry Schaumans liv kom att präglas av lika delar affärsmannaskap, kulturintresse och engagemang för hemstaden.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Säätiöt tv-julkkiksina

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

Läs hela artikeln >