SARANAJUTTU | 15.9.2015

Lähipiiri pieni pyörii?

SARANAJUTTU | 15.9.2015

Sisällysluettelo säätiön lähipiiriohjeen laatimiseksi tarjoillaan ruokahalun herättäjänä 1.12.2015 odotellessa, s'il vous plaît!

Sisällysluettelo säätiön lähipiiriohjeen laatimiseksi tarjoillaan ruokahalun herättäjänä 1.12.2015 odotellessa, s'il vous plaît!

Uuden säätiölain voimaantulon lähestyessä säätiöissä pohditaan kiivaasti, mitä kaikkea sitä olikaan pakko uudistaa. Entä mitä vähintään kannattaisi tehdä ja mitä me priimukset ehdottomasti haluamme heti toteuttaa? Säätiön omat sisäiset ohjeet ja toimintatapakirjaukset ovat erinomainen keino tehdä niin strategista suunnittelua kuin käytännön työtä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ja säätiön hyvää hallintoa.

Neuvottelukunnan uudistetussa Säätiön hyvä hallinto -oppaassa on odotettavissa joitakin luetteloita helpottamaan ohjeiden laatimista. Oppaan laskettu julkaisuaika on marraskuussa, ja sitä odotellessa ohessa esitetään paljon kyseltyä mallia lähipiiriohjeen ”sisällysluettelolle”.

Jokaisessa säätiössä on parasta itse miettiä, mikä juuri oman säätiön toiminnan kannalta on järkevin muotoilu lähipiiriohjeelle. Vaikka mitään kaikille sopivaa standardimallia ei voikaan esittää, tiettyjä perusasioita sisältynee jokaiseen lähipiiriohjeeseen. Hyvä lähipiiriohje on paras väline suojautua kiellettyjen lähipiiritoimien hyllyvälle suolle eksymiseltä.

Lähipiiriohjeessa määritellään muun muassa:

  1. lähipiiriin kuuluvat,
  2. millaisia säätiön tavanomaiset lähipiiritoimet ovat (kuten palkkiot ja lähipiiriltä ostetut palvelut),
  3. apurahojen myöntöprosessi esteellisyyssääntöineen,
  4. miten lähipiiritoimet selvitetään säätiössä ja tytäryhteisöissä sekä raportoidaan säätiön toimintakertomuksessa,
  5. prosessi lähipiirin kanssa tehtävien kaupallisten ja muiden sopimusten käsittelystä ja päätöksenteosta,
  6. miten varmistutaan lähipiiritoimien markkinaehtoisuudesta,
  7. miten säätiön hallitus valvoo lähipiiritoimia,
  8. ähipiiriohjeen tiedottaminen ja johdon sitouttaminen lähipiiriohjeeseen.

Pähkinänkuoressa lähipiiriohjeen merkitys: tärkeintä on, ettei lähipiiriä suosita lainvastaisesti ja että toimintakertomukseen kerätään oikeat tiedot lähipiiritoimista. Inspiraatiota hyvien ohjeiden kirjoittamiseen!

Saranajuttu

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Pärlor – Helmiä: Villa Gyllenberg 5.3.–1.6.2014

Efter 60 år öppnas utställningen Pärlor – Samling Wulff på Villa Gyllenberg i Helsingfors. 60 vuoden tauon jälkeen näyttely Helmiä – Kokoelma Wulff nähtävillä Villa Gyllenbergissä, Helsingissä.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Oho! Jari Tervolla ja Eeva Joenpellolla salaperäinen yhteys – katso kuvat!

Verkkojulkaisu on moderni keino hallita ja näyttää taidekokoelmaa. WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman uunituoreet verkkosivut ovat taidehistorioitsija Hanne Selkokarin kaunis ja käytännöllinen luomus

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Yhteiskunnan toinen mielipide

Säätiölakiuudistus on tärkeä mahdollisuus parantaa säätiöiden toimintaedellytyksiä ja siten hyödyttää koko kansaa. Säätiöiden kautta jokainen meistä voi päättää, mitä asiaa tai aatetta haluaa tukea.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Harry Schaumans Stiftelse 80 år

Tack vare ett testamente av den samhällsengagerade affärsmannen Harry Schauman från Vasa inledde Harry Schaumans Stiftelse sin verksamhet 1933. Harry Schaumans liv kom att präglas av lika delar affärsmannaskap, kulturintresse och engagemang för hemstaden.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Säätiöt tv-julkkiksina

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

Läs hela artikeln >