SARANAJUTTU | 1.12.2015

Älä vatuloi, vaan lue Säätiön hyvä hallinto

SARANAJUTTU | 1.12.2015

Jos omat tiedot tai ymmärrys säätiön hoitamisesta eivät riitä, kannattaa ottaa apuun uunituore Säätiön hyvä hallinto -opas. Se on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan laatima suositus siitä, miten hyvin hoidettu säätiö toimii. Säätiökentän itsesääntelyohjeeksi kirjoitettu opas on juuri päivitetty vastaamaan uutta säätiölakia.

Jos omat tiedot tai ymmärrys säätiön hoitamisesta eivät riitä, kannattaa ottaa apuun uunituore Säätiön hyvä hallinto -opas. Se on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan laatima suositus siitä, miten hyvin hoidettu säätiö toimii. Säätiökentän itsesääntelyohjeeksi kirjoitettu opas on juuri päivitetty vastaamaan uutta säätiölakia.

Suomessa on lähes 2 900 säätiötä, jotka toimivat mitä erilaisimmilla aloilla. Eroista huolimatta säätiöiden toiminnassa on paljon samoja piirteitä. Tärkeintä on toimia mahdollisimman hyvin säätiön tarkoituksen toteuttamiseksi. Siksi jokaisessa säätiössä on tärkeätä miettiä omia hallintotapoja ja mitä voitaisiin tehdä vielä paremmin.

Säätiön hyvä hallinto esittää säätiöiden hyvän hallintotavan periaatteet tiiviisti ja käytännönläheisesti. Se on helppolukuinen tietopaketti kenelle tahansa säätiöistä kiinnostuneelle. Säätiöläisille se on oman toiminnan katekismus, jossa kerrotaan, miten tulee toimia. Ohjeen tarkoitus on kannustaa säätiöitä omien toimintaohjeiden laatimiseen ja ylläpitämiseen alan parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Uutta säätiölakia ei tarvitse ihmetellä, jos Säätiön hyvä hallinto on hallussa.

Opas määrittelee säätiön ja yleisimmät säätiöiden toimintaan liityvät käsitteet. Säätiöiden elimet ja tehtävät selvitetään, eikä kenellekään jää ohjeen lukemisen jälkeen epäselväksi, kenen on vastuu. Oivaltava lähipiiritaulukko ja toimintakertomuksen sisällysluettelo helpottavat niin hyvin toimivien säätiöiden kuin niiden valvojien toimintaa.

Suositus syväluotaa myös palkkioita ja apurahojen myöntämisiä, vaikuttavuutta ja vuosikelloa, varainhoitoa ja velkarahoitusta, toimintaa ja taloutta, taloushallintoa ja tilinpäätöstä sekä viestintää ja valvontaa verotustakaan unohtamatta. Säätiöitä ohjeistetaan kertomaan avoimesti toiminnastaan, koska se on niiden hyvän toiminnan ja maineen perusta.

Vaikka Säätiön hyvä hallinto -ohjeen suositukset on tehty apurahoja jakavien säätiöiden piirissä, päämääränä on ollut ohjeiden sovellettavuus säätiötoimintaan yleisesti. Maan parhaiden säätiöasiantuntijoiden kirjoittama hallinto-opas julkaistaan painettuna ja sähköisesti suomeksi ja ruotsiksi (n. 2 viikon kuluttua); englanniksi sähköisenä (n. 3 viikon kuluttua). Oppaan voi ladata pdf:nä maksutta Neuvottelukunnan verkkosivuilta www.saatiopalvelu.fi tai tilata painoversioita 10 euron hintaan Neuvottelukunnan toimistosta.

Supertiiviinä kertauksena alla vielä luettelo siitä, mikä uuden lain myötä muuttuu. Lain tulkinnoissa säätiöitä neuvoo PRH, jonka säätiörekisteri on julkaissut myös linjauksiaan ja ohjeita yleisimmin kysytyistä säätiölakikysymyksistä.

Mikä muuttuu?

 • Sääntelytiheys (yksityiskohtaisempaa sääntelyä)
  • Perustaminen, sulautuminen, selvitystila, purkautuminen
 • Lain suhde säätiön sääntöihin
 • Nimi, aputoiminimi ja toissijainen tunnus
 • Säätiön tarkoitus ja varsinaisen toiminnan ja varainhoidon (sijoitustoiminta ja liiketoiminta) täsmentäminen
 • Lähipiirisäännökset
 • Perustajan ja ”oikeuksien haltijoiden” asema
 • Säätiön toimielimet ja toimivaltajaon perusteet
  • Johdon määrittely, tehtävät, palkkiot ja esteellisyys
  • Moiteoikeus
 • Tarkoituksen ja sääntöjen muuttaminen
 • Tilinpäätöstä ja toimintakertomusta koskevat vaatimukset
 • Tilintarkastajan uudet velvollisuudet ja ”rotaatio”
 • Viranomaisten välisen tietojen vaihdon mahdollisuus säätiövalvonnan toteuttamisessa

P.S. Vastaava hyvän hallinnon opas on juuri ilmestynyt myös yhdistyspuolelle: yhdistyslain vähimmäisvaatimuksia täydentävän Yhdistyksen hyvä hallintotapa -suosituksen ovat julkaisseet Allianssi, Soste ja Valo.

Saranajuttu

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Pärlor – Helmiä: Villa Gyllenberg 5.3.–1.6.2014

Efter 60 år öppnas utställningen Pärlor – Samling Wulff på Villa Gyllenberg i Helsingfors. 60 vuoden tauon jälkeen näyttely Helmiä – Kokoelma Wulff nähtävillä Villa Gyllenbergissä, Helsingissä.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Oho! Jari Tervolla ja Eeva Joenpellolla salaperäinen yhteys – katso kuvat!

Verkkojulkaisu on moderni keino hallita ja näyttää taidekokoelmaa. WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman uunituoreet verkkosivut ovat taidehistorioitsija Hanne Selkokarin kaunis ja käytännöllinen luomus

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Yhteiskunnan toinen mielipide

Säätiölakiuudistus on tärkeä mahdollisuus parantaa säätiöiden toimintaedellytyksiä ja siten hyödyttää koko kansaa. Säätiöiden kautta jokainen meistä voi päättää, mitä asiaa tai aatetta haluaa tukea.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Harry Schaumans Stiftelse 80 år

Tack vare ett testamente av den samhällsengagerade affärsmannen Harry Schauman från Vasa inledde Harry Schaumans Stiftelse sin verksamhet 1933. Harry Schaumans liv kom att präglas av lika delar affärsmannaskap, kulturintresse och engagemang för hemstaden.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Säätiöt tv-julkkiksina

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

Läs hela artikeln >