SARANAJUTTU | 18.12.2013

Säätiöt tv-julkkiksina

SARANAJUTTU | 18.12.2013

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

 

Joulupäivänä 25.12.2013 klo 16.35
Fennomanian lapsi - Suomen Kulttuurirahaston tarina


Franck Median dokumentti kertoo, miten 1930-luvun kiihkeistä kieliriidoista on kasvanut miljardiluokan suursäätiö.

Suomen Kulttuurirahasto syntyi aitosuomalaisten kulttuurikiihkon seurauksena, pitkälti kateudesta hyvin rahoitettua ruotsinkielistä kulttuuripääomaa kohtaan Suomessa. Seitsemän vuosikymmen saatossa Suomen Kulttuurirahasto on jakanut satoja miljoonia maamme tieteen ja taiteen edistämiseksi. Tässä tarinassa kerrotaan, miten kansa saatiin rahaston taakse ja kuinka lahjoituksia on haalittu ja vaalittu vuosien varrella. Tänään tämä suomalaisuuden linnake tekee kiinteää yhteistyötä vanhan vihollisen, Svenska Kulturfondenin kanssa.

Dokumentin päähistorioitsija on Teemu Keskisarja ja siihen on haastateltu lukuisa määrä suomalaisen kulttuurielämän vaikuttajia.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Uljas Pulkkis.

Käsikirjoitus ja ohjaus Nina Pulkkis, leikkaus Elizabeth Aaltonen ja Nina Pulkkis.
Vastaava tuottaja: Michael Franck
Tuotanto: Franck Media.

Tapaninpäivänä 26.12.2013 klo 16.30
Merenkulkijan perintö - Jenny ja Antti Wihurin rahaston tarina

Franck Median dokumentti kertoo, miten alun alkaen vahvasti isänmaallisin tunnusmerkein aloittanut säätiö tänään tukee muun muassa maailmanrauhaa, katusovittelua ja tieteen huippututkimusta.

Dokumentti kertoo, miten legendaarinen merenkulkuneuvos, yksi aikansa varakkaimpia suomalaisia, lahjoitti suuren osa omaisuudestaan yleishyödylliseen tarkoitukseen keskellä toista maailmansotaa. Vaimonsa Jenny Wihurin kanssa hän loi rahaston, joka lukeutuu tänä päivänä maamme suurimpiin yleishyödyllisiin säätiöihin. Tämä on tarina siitä, miten köyhästä ottopojasta tuli yrityspatruuna ja kulttuurin suurlahjoittaja? Vahvasti isänmaallisin perustein perustettu rahasto tukee tänään myös muun muassa riitojen sovittelua nuorten keskuudessa katusovittelujen muodossa ja on palkinnut myös presidentti Martti Ahtisaaren CMI-organisaation kansainvälisestä rauhantyöstä.

Dokumentissa esiintyvät useat aikaisemmin julkisuudesta syrjässä pysyneet Wihurin perheen jäsenet: Antti Aarnio-Wihuri, Marja Aarnio-Wihuri, Reijo Wihuri ja Lailai Tukkila sekä muun muassa maailmankuulu puolalainen säveltäjä ja toisinajattelija Krzysztof Penderecki, joka sai Wihurin Sibelius-palkinnon keskellä Puolan kriisiä vuonna 1983.

Elokuvan musiikin on säveltänyt Olli Kari.

Käsikirjoitus Teija Riikola, Petteri Backman, Nina Pulkkis, Sanna Liinamaa, Arne Eklund, Elizabeth Aaltonen ja Michael Franck, ohjaus Nina Pulkkis ja Sanna Liinamaa, leikkaus Sanna Liinamaa, Elizabeth Aaltonen, Arne Eklund ja Tuomas Niemi.

Vastaava tuottaja: Michael Franck
Tuotanto Franck Media.

Uudenvuodenpäivänä 1.1.2014 klo 16.30
Aikaansa edellä – Yrjö Jahnssonin säätiön tarina

Franck Median dokumentti kertoo, miten kovia liikemaailman riskejä ottanut kansantaloustieteilijä toi Suomeen uudenlaista talousajattelua

Apurahasäätiöiden merkitys tieteelle ja tutkimukselle on kiistaton. Franck Median dokumentissa kerrotaan, miten köyhissä oloissa syntynyt Hilma Jahnsson perusti miehensä nimiin säätiön, joka tukee kansantaloustieteen, lääketieteen sekä terveystaloustieteen jatko-opintoja ja tutkimustyötä. Hilma ja Yrjö Jahnsson olivat itsenäisyysajan alkuvuosien yhteiskunta-aktivisteja ja koulutuksen puolesta puhujia. Yrjö Jahnsson itse otti huikeita sijoitusriskejä ja loi poikkeuksellisten pohdintojensa jatkeeksi pohjan säätiölle, joka tänä päivänä on kansainvälisesti tunnustettu suomalaisen taloustutkimustyön tukipilari.

Käsikirjoitus ja ohjaus Betty Marschan, leikkaus Arne Eklund.
Vastaava tuottaja: Michael Franck
Tuotanto Franck Media.

Sarja jatkuu pääsiäisenä 2014.

Saranajuttu

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Pärlor – Helmiä: Villa Gyllenberg 5.3.–1.6.2014

Efter 60 år öppnas utställningen Pärlor – Samling Wulff på Villa Gyllenberg i Helsingfors. 60 vuoden tauon jälkeen näyttely Helmiä – Kokoelma Wulff nähtävillä Villa Gyllenbergissä, Helsingissä.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Oho! Jari Tervolla ja Eeva Joenpellolla salaperäinen yhteys – katso kuvat!

Verkkojulkaisu on moderni keino hallita ja näyttää taidekokoelmaa. WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelman uunituoreet verkkosivut ovat taidehistorioitsija Hanne Selkokarin kaunis ja käytännöllinen luomus

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Yhteiskunnan toinen mielipide

Säätiölakiuudistus on tärkeä mahdollisuus parantaa säätiöiden toimintaedellytyksiä ja siten hyödyttää koko kansaa. Säätiöiden kautta jokainen meistä voi päättää, mitä asiaa tai aatetta haluaa tukea.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Harry Schaumans Stiftelse 80 år

Tack vare ett testamente av den samhällsengagerade affärsmannen Harry Schauman från Vasa inledde Harry Schaumans Stiftelse sin verksamhet 1933. Harry Schaumans liv kom att präglas av lika delar affärsmannaskap, kulturintresse och engagemang för hemstaden.

Läs hela artikeln >

Saranajuttu

Säätiöt tv-julkkiksina

Franck Median uusi sarja Säätiöt yksityisistä suomalaisista säätiöistä esitetään joulunpyhinä ja uutenavuotena MTV3-kanavalla. Sarja kertoo yksityisten säätiöiden historiasta ja niiden merkityksestä suomalaisen tieteen, taiteen ja identiteetin tukijoina sekä roolista maamme rakentamisessa - myös tulevaisuuden kannalta.

Läs hela artikeln >