Säätiöpäivää vietetään koko Euroopassa vuosittain 1.10.

Säätiöpäivä sinulle, minulle, meille ja kaikille

Säätiöpäivä on kaikille tarkoitettu tapahtumapäivä, jolla kerrotaan säätiöiden hyväätekevästä työstä ympäri Eurooppaa. Säätiöpäivänä suomalaissäätiöt avaavat oviaan, järjestävät tapahtumia, innostavat apurahansaajia ja tekevät näkyväksi tärkeätä työtään maailman parantajina.

Kaikkien yhteiseksi hyväksi toimivat säätiöt puurtavat 364 päivää vuodessa taustalla, mutta Säätiöpäivänä ne tulevat ulos kaapeistaan kertomaan kaikesta siitä hyvästä ja kauniista, jota ne tähän maailmaan mahdollistavat.

Säätiöpäivän tunnuksena on ”Perintöä jaossa”. Sanaleikki viittaa sekä säätiöiden tehtävään kulttuuriperinnön vaalijoina että säätiöiden kunniatehtävään toteuttaa lahjoittajiensa henkistä perintöä.

Yhteiseksi hyväksi toimivat säätiöt ovat tärkeitä tukijoita tieteelle, taiteelle, kulttuurille – ja meidän kaikkien tavalliselle arjelle. Säätiöiden kautta kansalaiset voivat  vaikuttaa juuri itselleen tärkeisiin asioihin.

 

Säätiöpäivä säätiöille

Säätiöpäivä on reipas ja iloinen tapahtumapäivä, jota vietetään kaikkialla missä on säätiöitä. Säätiöpäivä on tilaisuus kertoa säätiöiden hyvästä työstä suurelle yleisölle, tutuille ja tuntemattomille, toiselle säätiölle, kenelle tahansa!

Säätiöpäivää vietetään yli 20 Euroopan maassa samana päivänä. Se on osa Dafne-yhdistyksen (Donors and Foundations Network in Europe) toimintaa, jolla pyritään kehittämään säätiöiden toimintaa ja toimintaedellytyksiä Euroopan-laajuisesti. Suomessa Säätiöpäivän koordinoijana on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta, Suomen ainoa säätiöalan kattojärjestö.

Vuodesta 2014 saakka Suomessa vietetty Säätiöpäivä on joka kerta kerännyt osallistujia ja toimintaa ympäri maata. Villeimmissä unelmissa me säätiöläiset näkisimme, että tulevaisuudessa säätiöpäivä on yhtä suosittu ja kansaa villitsevä kuin ravintolapäivä tai siivouspäivä. Joka kylässä ja kaupungissa olisi säätiötempauksia; hauskat ideat päivän ohjelmaksi syntyisivät kuin itsestään apurahansaajien ja säätiöiden parissa toimivien keskuudessa.

Tärkeintä ei ole loistelias tapahtuma vaan into osallistua ja tehdä säätiöiden tärkeätä työtä tunnetuksi.

Säätiöt kaikkien, kaikki säätiöiden puolesta!

 

Mitä säätiöt ovat?

Säätiöt ovat tärkeitä mahdollistajia ja maailmanparantajia: säätiöiden kautta kuka tahansa voi edistää mitä asiaa tai aatetta haluaa. Suomalaiset apurahasäätiöt tukevat tiedettä, taidetta, kulttuuria ja yhteiskunnallisia tarkoituksia lähes puolella miljardilla eurolla vuosittain puolueettomasti ja yleishyödyllisesti.

Säätiössä mikään komitea ei pääse käyttämään urheilun vihaajan lahjoitusta hiihdon hyödyksi, eikä kukaan poliitikko pääse ohjaamaan vaikkapa oopperalaulua inhoavan rahoja oopperamusiikille. Se on iso asia. Suomessa ei ole yhtään tärkeätä kirjailijaa, taiteilijaa, muusikkoa, näyttelijää, tieteentekijää tai sirkuslaista, joka ei olisi saanut apurahaa. Säätiöt merkitsevät valinnanvapautta ja vaihtoehtoja.

Usein säätiöt ovat pelastajan roolissa rahoittaessaan hanketta, joka muualla olisi jäänyt toteuttamatta näennäisen marginaalisena, epäseksikkäänä tai tuloksiltaan epävarmana. Säätiöt ovat riskirahoittajia, jotka paikkaavat julkisen rahoituksen aukot, pitävät huolta moniäänisen ja värikkään yhteiskunnan hyvinvoinnista sekä kannustavat uutta luoviin ja myös taloudellisesti kannattamattomiin hankkeisiin.

Säätiöt ovat isänmaan lannoite, jonka avulla suomalaisten luovuus, osaaminen ja hyvinvointi kukoistavat.

 

FAQ

Miksi tarvitaan Säätiöpäivää?

Mitä Säätiöpäivällä tavoitellaan?

Missä Säätiöpäivä tapahtuu?

Kenelle Säätiöpäivä on tarkoitettu?

    

Säätiöpäivää vietetään, jotta kaikki suomalaiset tietäisivät,

Säätiötwiitit