UUTINEN | 19.12.2016

Miltä siellä säätiörekisterissä ja -valvonnassa nyt oikeasti tuntuu?

UUTINEN | 19.12.2016

Liisa Suvikumpu

Vuosi sitten säätiölakiuudistuksen käytännön vaikutuksia odotettiin säätiöissä ja viranomaistenkin piirissä pelonsekaisin tuntein. Vaan oliko pelkoon aihetta? Miten on pärjätty, PRH?

Ensin sitä valmisteltiin ja viimeisteltiin, sitten sen vahvistamista vatuloitiin ja odoteltiin ja vihdoin se tuli voimaan ja vaikuttamaan 1.12.2015. Vain vuosi säätiölakiuudistuksen jälkeen tuntuu kuin uusi laki olisi ollut aina voimassa. Vai tuntuuko sittenkään? Kysyimme PRH:n säätiörekisterin- ja valvonnan tiimiltä, miltä elämä uuden lain kanssa on tuntunut ja mitä asioita säätiöissä voitaisiin petrata.

Hyvät uutiset ovat, että valvojan mielestä säätiöt ovat noteeranneet lakiuudistuksen ja sen velvoitteet hyvin. Jopa etukäteen monimutkaisena ja vaikeana pidetty lähipiirisääntely on osattu säätiöissä ottaa varsin hyvin huomioon.

Valtavia muutospaineita säätiöissä ei tunnu olevan. Esimerkiksi valtuuskuntien suhteen PRH:n tuntuma on, että säätiöt ovat jättämässä niitä enemmän kuin poistamassa. Tosin niille on epähuomiossa jätetty myös vääriä, johdolle kuuluvia tehtäviä, kuten tilinpäätöksen vahvistaminen sen käsittelemisen sijaan.

Ehkä eniten töitä PRH:ssa ovat teettäneet säätiöiden sääntömuutokset. Niitä on tullut paljon, mutta niitä on myös palautunut paljon takaisin. Säätiöiden on usein täytynyt tehdä paljon korjauksia ennen kuin viranomainen on voinut päästää uusitut säännöt lopullisesti syynistä. Tyypillinen erhe on ollut esimerkiksi tarjota varapuheenjohtajaa säätiön sääntömääräiseksi edustajaksi. Toistaiseksi säätiöt ovat lähettäneet PRH:lle ihan ”perussääntöjä”, eikä uuden lain mahdollisuuksia ole vielä käytetty hyödyksi – ehkä jopa säätiörekisteriläisten pettymykseksi!

Sääntömuutoksen kanssa painiskelevan säätiön kannattaa hyödyntää sääntöjen ennakkotarkastusta (800 euroa). Ennakkotarkastuksessa sääntömuutosongelmat käyvät ilmi jo hyvissä ajoin. Siitä onkin tullut yhä suositumpi käytäntö. Jos esimerkiksi sääntömuutokset täytyy säätiön sääntöjen mukaan käsitellä kahdessa hallituksen kokouksessa, ennakkotarkastus säästää huomattavasti aikaa ja vaivaa. Ennakkotarkastusten käsittelyajat PRH:ssa ovat hyvin lyhyet, käytännössä reaaliaikaiset.

Lakimuutoksen odotettiin innostavan säätiöitä pohtimaan tarkoituksensa muuttamista aiempaa vilkkaammin. Heti lakiuudistuksen jälkeen säätiöt lähettivätkin tarkoituksenmuutosehdotuksia, mutta varsin ylimalkaisin tai puuttuvin perusteluin. Vasta saatuaan PRH:lta hylyn säätiöissä ryhdyttiin kunnolla miettimään ja perustelemaan, mitä muutokselta oikeastaan halutaan ja miksi sitä kaivataan.

Viranomaiset käyttävät arviointinsa tukena hallituksen esityksen perusteluita: jos esimerkiksi säätiön varallisuus on olennaisesti kasvanut tai toiminnan alaa koskeva lainsäädäntö on muuttunut, voimassa olevaa tarkoitusta voidaan laajentaa perustellusti. Parhaimmillaan säätiöiden muutoshankkeet kuvastavat PRH:n mielestä hienolla tavalla sitä, miten aktiivisesti ja nopeasti reagoiden säätiöt elävät yhteiskunnan muutoksessa – kuten esimerkiksi tulevassa sote-uudistuksessa – mukana.

Täsmävinkkejä säätiöille säätiölakiuudistukseen liittyen:

  • säätiön tarkoituksen muuttamiselle pitää olla (hyvät) perustelut
  • tilintarkastajia pitää olla oikea (eli säännöissä määrätty) määrä, ja tilintarkastaja rekisteröidään PRH:ssa
  • tilintarkastuslausunto on muuttunut: säätiöllä on oltava uuden määrämuodon mukainen lausunto
  • tarkista säätiösi nimenkirjoitustapa säännöistä: kuka ja kuinka montaa saa/ voi kirjoittaa säätiön nimen
  • muista allekirjoittaa tilinpäätös ja kaikki muutkin allekirjoitusta edellyttävät asiakirjat (allekirjoituksia puuttuu vuosittain kymmenittäin…!)

SARANA

Pääministerin tervehdys säätiöille ja vuosisadan rakentajille

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun finalistit esittäytyivät syyskuussa 2017 viimeistä kertaa ennen kilpailun ratkaisemista. Yleisön joukossa Tavastia-klubilla oli myös pääministeri Juha Sipilä. Vaikka kilpailun palkintoapurahat on jo jaettu, säätiöiden ja ennakkoluulottoman kokeilemisen merkitystä korostava pääministerin puhe säilyy ajankohtaisena pitkän aikaa eteenpäin. Alle on koottu tärkeimmät katkelmat pääministerin terveisistä.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Pohjoismaat yhteisessä säätiörintamassa

Kotimaisen yhteistyön lisäksi kansainvälinen kanssakäyminen ja yhteishankkeet ovat tärkeitä säätiöille. Maan rajojen ulkopuolelle katsominen avaa uusia näkökulmia ja edistää hyvien suomalaisten käytäntöjen levittämistä muualle. Pohjoismaiset säätiöt ovat ryhtyneet järjestämään vuosittaisia verkostoitumistapaamisia, ja lokakuun lopussa Kööpenhaminaan kokoontui yli 150 säätiöiden edustajaa Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Avoin tiede – uhka vai mahdollisuus?

Suomi halutaan nostaa maailman johtavien maiden joukkoon tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa. Ensi vaiheessa opetus- ja kulttuuriministeriö on lähtenyt toteuttamaan tavoitetta julkisen sektorin organisaatioiden kanssa, mutta avoimuuden haaste koskee yhtä lailla säätiöitä sekä muita yksityisiä rahoittajia ja tutkimuslaitoksia.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Koko maailma tieteen, kulttuurin ja ilmaisunvapauden asialla

Suomi on valittu Unescon hallintoneuvostoon kaudelle 2017-2021. Unesco eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö työskentelee sitkeästi paremman ja tasa-arvoisemman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöiden ja rahastojen yhteinen lahja satavuotiaalle Suomelle alkaa kääriytyä esiin paketistaan

Yleishyödylliset säätiöt ja rahastot ovat antaneet 100-vuotiaalle isänmaalleen arvokkaan ja tulevaisuuteen suuntautuvan lahjan. Ne järjestivät Vuosisadan rakentajat –haastekilpailun ja palkitsivat voittajatiimit muhkealla, yhteensä 2,45 miljoonan euron suuruisella apurahasummalla. Kilpailussa kehitettiin ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden parantamiseksi ja sitä kautta koko Suomen menestyksekkään tulevaisuuden rakentamiseksi. Vuosisadan rakentajien voittopotti oli kirkkaasti suurin Suomen satavuotisjuhlavuonna järjestettyjen haastekilpailujen joukossa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tutkimusrahoituksen sampoa takomassa

Säätiöiden tutkimusrahoitusseminaari synnytti rutkasti uusia ajatuksia tieteen tulevaisuudelle. Aivomyrsky kokosi konkreettisia toimenpide-ehdotuksia niin valtiolle, yliopistoille kuin säätiöille.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tätä et olisi arvannut: kansa arvostaa säätiöitä isosti

Enemmän kuin kaksi kolmesta antaa apurahasäätiöille hyvän tai erittäin hyvän arvosanan. Uusin säätiöbarometri osoittaa kansan luottavan säätiöiden toimintaan.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Miltä siellä säätiörekisterissä ja -valvonnassa nyt oikeasti tuntuu?

Vuosi sitten säätiölakiuudistuksen käytännön vaikutuksia odotettiin säätiöissä ja viranomaistenkin piirissä pelonsekaisin tuntein. Vaan oliko pelkoon aihetta? Miten on pärjätty, PRH?

Lue koko artikkeli >

SARANA

Uuden säätiölain vaikutukset säätiön tilintarkastukseen

Säätiöiden hallitukset ovat vastuussa uuden säätiölain mukaisista toimintakertomustiedoista. Olkaapa tarkkoina siellä säätiöissä nyt ryhtyessänne laatimaan vuoden 2016 tilinpäätöksiä!

Lue koko artikkeli >

SARANA

15 nuorten hyvinvointia parantavaa ideaa pääsi jatkoon säätiöiden Vuosisadan rakentajat -kilpailussa

Suomalaiset säätiöt ovat löytäneet joukon rohkeita ja suuria ideoita Suomen nuorten hyväksi: Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun finalistit on nyt valittu. Jatkoon pääsi 15 ideaa, jotka vahvistavat 10–26-vuotiaiden nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Lue koko artikkeli >