SARANA | 6.3.2014

Vahvojen naisten valtakunta

SARANA | 6.3.2014

Liisa Suvikumpu

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Viimeisen kymmenen vuoden aikana säätiö on tehnyt useita uskallettuja harppauksia – jos ei tuntemattomaan, niin ainakin säätiötoiminnan perinteisimpien polkujen ulkopuolelle. Tutkijoiden ja taiteilijoiden piirissä Koneen Säätiöstä on tullut brändi: on hienoa olla juuri Koneen Säätiön apurahalla.

Vaikka Koneen Säätiön yleinen dynaamisuus on säätiöbrändille tärkeä, taustalla on myös konkretiaa. Koneen Säätiön vuosiapurahat ovat suurempia kuin muiden suomalaissäätiöiden. Rohkea ratkaisu parantaa nuorten tutkijoiden ja taiteilijoiden elämänlaatua mutta merkitsee myös harvempia apurahansaajia. Valinnallaan säätiö ottaa tietoisen riskin vähentämällä mahdollisten menestyjien määrää, mutta vastineeksi voidaan saada parempaa laatua määrän sijaan. Miten säätiö on uskaltautunut tällaiseen sisällölliseen ”riskinottoon”?

Strategista ajattelua ja luovia ratkaisuja

Varsin riskittömältä vaikuttavalla varsinaissuomalaisella maatilalla asuva Hanna Nurminen tietää. Hän johtaa Koneen Säätiön hallituksen ohella myös säätiön taiteilijaresidenssiä Saaren kartanossa Mietoisissa. Hanna Nurmiselle on selvää, että Koneen Säätiön vaikuttavuutta ei ole voitu saavuttaa ilman määrätietoista strategiaa. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen on halunnut luoda hallituksen kokouksiin kodikkaan, avoimen ja keskustelevan ilmapiirin. Hallituksen valmius luoviin ratkaisuihin heijastuu säätiön kaikkeen toimintaan.

Mistään hennosta ”naisen käden kosketuksesta” ei kuitenkaan ole kysymys, sillä Nurmisen puheenjohtajakaudella säätiö on kasvattanut yleishyödyllisiin tarkoituksiin myöntämiään vuosittaisia apurahoja alle miljoonasta eurosta 20 miljoonaan euroon. Koneen Säätiöstä on tullut Suomen tärkeimpiin lukeutuva humanistisen ja yhteiskunnallisen tutkimuksen sekä taiteen tukija. Säätiön hakupainotukset, tapahtumat ja palkinnot sekä jopa apurahansaajien rennot mutta lahjakkuutta tihkuvat juhlat poikkeavat muista.

Hyvä säätiö muuttuu maailman mukana

Ensimmäiset vuosikymmenet säätiön toiminta oli vaatimatonta, vaikka taustavoimina oli Suomen vaikutusvaltaisimpia herroja. Koneen Säätiö perustettiin vuonna 1956, samana vuonna, jolloin Kekkonen valittiin tasavallan presidentiksi. Säätiön perustajat olivat Nurmisen isoisä, vuorineuvos Heikki H. Herlin ja isä, teollisuusvaikuttaja Pekka Herlin. Heidän ja muutaman muun lisäksi säätiön ensimmäiseen hallitukseen kuului myös Hanna Nurmisen toinen isoisä, akateemikko Kustaa Vilkuna, joka on tunnettu monen ansionsa lisäksi oman aikansa hyvä veli -verkostojen napamiehenä ja Kekkosen uskottuna.

Koneen Säätiötä perustaessaan Herlinit halusivat varautua tulevaisuuden muutoksiin varmistamalla, että äänivalta säilyy suvun patriarkalla. Säätiön sääntöihin kirjattiin: ”Niin kauan kuin vuorineuvos Herlin kuuluu säätiön hallitukseen, on hallituksen kokouksissa äänestyksen tuloksesta riippumatta ratkaiseva se mielipide, jota hän on kannattanut.” Kirjauksessa heijastuu koko säätiölaitoksen hienous ja haaste: vaikka säätiö luodaan omistajattomaksi, itsenäiseksi omaisuusmassaksi, säätiön perustaja saa ja voi säännöissä määrätä tarkastikin säätiön toiminnasta. Yleishyödyllinen säätiö on ikuisuutta ajattelevan ihmisen mahdollisuus parantaa maailmaa tukemalla tärkeinä pitämiään asioita ja ilmiöitä. On perustajan valistuneisuudesta ja näkemyksellisyydestä kiinni, että säätiön tarkoitus määritellään riittävän avaraksi ja moniarvoiseksi kestämään muuttuvan maailman myrskyt.

Kuten monen säätiön, myös Koneen Säätiön tulevan merkityksen ja vaikuttavuuden kulmakivenä oli siis perustajien arvomaailma. Insinööri Heikki Herlin oli itse asiassa wannabe-lingvisti ja ansioitunut sukututkija. Ukko-Kustaa oli puolestaan laaja-alainen kansatieteilijä ja tieteen popularisoija. Molemmilla oli hyvin vahva yhteiskunnallinen omatunto. He loivat Koneen Säätiössä edelleen elävän humanismin ja yhteiskuntavastuun hengen. Saman hengen lapsia on säätiöön löytynyt sittemmin Herlinin suvun piiristä jo useammassa polvessa – nimenomaan naislinjassa. Hanna Nurmisen sisar, arvostettu kielentutkija, dosentti Ilona Herlin on säätiön hallituksen varapuheenjohtaja. Nurmisen tytär, kauppatieteen maisteri Minna Nurminen on niin ikään asiantunteva säätiönainen, joka on ollut Koneen Säätiön hallituksen jäsen vuodesta 2010.

Vaihtoehtoja valtavirralle

Hanna Nurmisen oma ura Koneen Säätiön parissa on ollut nousujohteinen. Hän aloitti 1980 säätiön osa-aikaisena, sivutoimisena apulaisasiamiehenä noustakseen pian varsinaiseksi asiamieheksi – tosin edelleen osa-aikaisena ja työskennellen maatilansa vinttikammarista käsin. Säätiön hallitukseen sen ensimmäiseksi naispuoliseksi jäseneksi Hanna Nurminen valittiin 1988.

Koneen Säätiön ja Kone osakeyhtiön suhde oli vielä tuolloin läheinen. Molempien hallituksen puheenjohtaja oli sama mies, säätiön kirjanpito hoidettiin Koneen yhtiössä ja säätiön hallituksen vuosikokoukset pitkine lounaineen pidettiin Koneen pääkonttorissa Munkkiniemen kartanossa. Pekka Herlinin kuoltua 2003 Hanna Nurminen valittiin Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi ja säätiö irtautui lopullisesti ja totaalisesti yrityksestä. Omat toimitilat ja hallinto sekä hiljalleen säätiön toiminnan kasvun myötä lisääntynyt henkilökunta itsenäistivät viisikymppisen säätiön.

Koneen Säätiö ei nykyään tyydy olemaan ainoastaan apurahahakemusten vastaanottaja ja apurahojen myöntäjä vaan myös itse aktiivinen toimija: ”Haluamme olla tiede- ja taidepoliittisesti valpas rahoittaja, joka etsii ja tarjoaa vaihtoehtoja valtavirralle”, Hanna Nurminen linjaa. Yksi Koneen Säätiön kiistattomista menestystekijöistä on aina ollut sen onni saada hallituksen jäseniksi viisaita ja visionäärisiä miehiä ja naisia. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hanna Nurminen arvioi, että nykyinen hallitus on dynaaminen ja tulevaisuusorientoitunut. Se on valmis jatkamaan riskinottoa toiminnan suuntaamisessa ja ymmärtää, että yhä mustavalkoisemmaksi muuttuvan yhteiskunnan rikkaus on sen runsaiden harmaiden sävyjen kirjossa.

Vahvat naiset jatkavat Koneen Säätiön parhaita perinteitä

Pian 15 vuotta säätiön palveluksessa eri tehtävissä toiminut hallintopäällikkö Hilkka Salonen suhtautuu Koneen Säätiön tulevaisuudennäkymiin edelleen intoa puhkuen. Uskontotieteilijän koulutuksen saanut maisteri Anna Talasniemi aloitti puolestaan säätiön yliasiamiehenä marraskuun alussa 2013. Koneen Säätiössä aiemmin kulttuuriasiamiehenä toiminut Anna valittiin tehtävään säätiölle tärkeiden ominaisuuksiensa vuoksi.

Hallituksen puheenjohtajan Hanna Nurmisen mukaan Annan osaamisessa kaikki on A-luokkaa: Anna on Aikaansa seuraava, Avarakatseinen, Avoin uusille ajatuksille ja kaiken lisäksi vielä Ahkerakin. Ennen muuta Anna Talasniemi tuntee vastuuta sekä yhteisistä asioista että Koneen Säätiön asianmukaisesta toiminnasta.

Koneen Säätiön vahvoja naisia yhdistää Antaumus yhteisen hyvän tekemiseen ja taipumus kulkea Aikaansa edellä.

SARANA

Suomalaiset taidesäätiöt avaavat kokoelmiaan suurelle yleisölle

Taidesäätiöiden yhteistyö mahdollistaa kultakauden aarteiden näkymisen konttoreiden ulkopuolella. Maakuntien taidemuseot pääsevät puolestaan kuratoimaan taidehistorian merkkiteoksista näyttelyitä, jotka tuovat uutta museoiden yleisöillekin.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöiden verotusta pitää kehittää Suomen parhaaksi

Yksityiset apurahasäätiöt tukivat Suomessa vuonna 2017 yli puolella miljardilla eurolla tiedettä, taidetta, kulttuuria ja lukemattomia muita yhteiskunnallisia kohteita. Niiden rahoituksella tehdään kotiseututyötä, puhdistetaan Itämerta, tuetaan vähävaraisten lasten harrastamista, opetetaan koodaamista ja parannetaan syöpiä.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöiden tuki tieteelle ja taiteelle hyödyttää kaikkia: kolme yleishyödyllistä tavoitetta hallitusohjelmaan

Tiede ja taide tarvitsevat vakautta – niissä ei tunneta pikavoittoja. Tiede ja taide tarvitsevat lisää myös yksityistä rahaa, kun valtiontalous ennusteiden mukaan supistuu tulevaisuudessa. Ja Suomi tarvitsee hallituksen, joka puolustaa sivistystä niin hyvinä kuin huonoina aikoina.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Apurahatutkijat ja taiteilijat uhattuina! Veroesitys vähentämässä tieteen ja taiteen suoraa tukea 40–75 miljoonaa € vuodessa

Hallituksen ja eduskunnan pöydälle on tulossa viikolla 42 veroesitys tulolähdejaon poistosta. Esityksen mukaan yleishyödyllisten yhteisöjen – kuten apurahasäätiöiden ja yliopistojen – kiinteistöistä saatuja vuokratuloja ryhdyttäisiin verottamaan nykyistä huomattavasti korkeammalla veroprosentilla.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Integrify kouluttaa maahanmuuttajista koodareita ennätysajassa ja vastaa huutavaan koodaripulaan

Säätiöiden Vuosisadan rakentajat -haastekilpailusta ja Sitran Ratkaisu 100 -kilpailuista ponnistanut Integrify vastaa kahteen suureen yhteiskunnalliseen haasteeseen omalla poikkeuksellisella ratkaisullaan. Integrify on jo pitkällä tavoitteessaan kouluttaa maahanmuuttajien joukosta sata uutta koodaria vuoden 2018 aikana.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Someturvaa rakennetaan kohti yhteiskunnallista vaikuttavuutta

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailussa toiseksi tullut Someturva-tiimi tavoittelee isoja yhteiskunnallisia muutoksia. Asiantuntijat arvioivat, että Suomessa on noin puoli miljoonaa nuorta, jotka ovat tulleet loukatuiksi sosiaalisessa mediassa. Somessa haukkuminen, kiristetyksi tuleminen tai nolaamisen kohteeksi joutuminen koskee nuorten lisäksi myös aikuisia. Someturva-palvelun on tarkoitus tuoda konkreettinen työkalu someloukkausten käsittelyyn.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöiden ja rahastojen yhteinen lahja satavuotiaalle Suomelle alkaa kääriytyä esiin paketistaan

Yleishyödylliset säätiöt ja rahastot ovat antaneet 100-vuotiaalle isänmaalleen arvokkaan ja tulevaisuuteen suuntautuvan lahjan. Ne järjestivät Vuosisadan rakentajat –haastekilpailun ja palkitsivat voittajatiimit muhkealla, yhteensä 2,45 miljoonan euron suuruisella apurahasummalla. Kilpailussa kehitettiin ratkaisuja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden parantamiseksi ja sitä kautta koko Suomen menestyksekkään tulevaisuuden rakentamiseksi. Vuosisadan rakentajien voittopotti oli kirkkaasti suurin Suomen satavuotisjuhlavuonna järjestettyjen haastekilpailujen joukossa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Uusi, uljaampi vuosisata rakentuu kokeilu kerrallaan säätiöiden haastekilpailussa

Säätiöt ja rahastot halusivat antaa 100-vuotiaan Suomen seuraavan vuosisadan nuorille paremman tulevaisuuden perustamalla haastekilpailun Vuosisadan rakentajat. Haastekilpailun tarkoitus on löytää nuorten elämästä sellaisia ongelmia ja niihin sellaisia ratkaisuja, jotka tekisivät uudella, vaikuttavalla, monistettavalla, yhteistyötä edellyttävällä ja mahdollisimman toteuttamiskelpoisella tavalla Suomea paremmaksi – ja ehkä pala palalta muutakin maailmaa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Vuosisadan rakentajat matkalla maineeseen - Kesäranta odottaa!

Säätiöiden haastekilpailu on jo nyt menestys. Presidentti ja pääministeri innostuivat, mediat hehkuttavat, ja ennen muuta finaaliratkaisujaan kehittävät tiimit vakuuttavat: Suomen nuorten parempi tulevaisuus on askeleen lähempänä ”Vuosisadan rakentajien” myötä.

Lue koko artikkeli >

SARANA

15 nuorten hyvinvointia parantavaa ideaa pääsi jatkoon säätiöiden Vuosisadan rakentajat -kilpailussa

Suomalaiset säätiöt ovat löytäneet joukon rohkeita ja suuria ideoita Suomen nuorten hyväksi: Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun finalistit on nyt valittu. Jatkoon pääsi 15 ideaa, jotka vahvistavat 10–26-vuotiaiden nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöpäivä

Kansainvälistä Säätiöpäivää vietetään eri puolella Eurooppaa. Katso videotervehdys!

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tehdään säätiövalvoja tarpeettomaksi!

PRH:n tuore valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala lämpenee puhuessaan kolmesta asiasta: vastuusta, vakuutuksista ja veneilystä. ”Säätiön hallituksen rooli on huikea”, Maijala toteaa. Sillä hän tarkoittaa niin luottamusasemasta seuraavaa suurta vastuuta kuin sen vastapainona olevia mahdollisuuksia parantaa yhteiskuntaa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Älä vatuloi, vaan lue Säätiön hyvä hallinto

Jos omat tiedot tai ymmärrys säätiön hoitamisesta eivät riitä, kannattaa ottaa apuun uunituore Säätiön hyvä hallinto -opas. Se on Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan laatima suositus siitä, miten hyvin hoidettu säätiö toimii. Säätiökentän itsesääntelyohjeeksi kirjoitettu opas on juuri päivitetty vastaamaan uutta säätiölakia.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Toimitusjohtaja säätiössä

Moni säätiö miettii parhaillaan, ottaako käyttöön uuden säätiölain mukainen ”toimitusjohtaja” vai jatkaako ”asiamiehellä”. Neuvottelukunta pyysi riippumatonta säätiöasiantuntija OTL Juha Viertolaa selvittämään, mitä toimitusjohtaja säätiölle oikeastaan merkitsee. Viertola suosittelee selvityksessään varsinkin varakkaampia apurahasäätiöitä ja suuria toiminnallisia säätiöitä valitsemaan toimitusjohtaja-toimielimen työsuhteisen ”asiamiehen” sijaan.

Lue koko artikkeli >

SARANA

150 miljoonaa euroa vastinrahaa yliopistojen varainkeruulle

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiölakiuudistus kohti loppuhuipennusta

Säätiölakiesitys on edennyt valiokuntakäsittelyyn. Vaikka lopulliseen lakitekstiin voi siis vielä tulla muutoksia, esityksestä voi nostaa tärkeimpiä näkökohtia esiin jo nyt. Säätiöiden näkökulmasta lakiuudistuksessakin yksi asia nousee ylitse muiden: Yhteiskunta hyötyy nyt ja tulevaisuudessa säätiöistä sekä niiden tehokkaasta ja joustavasta toiminnasta yhteiseksi hyväksi. Säätiölain uudistaminen on hyvä asia, jotta osin vanhentunut laki päivitetään ja säätiöille luodaan paremmat edellytykset tukea omalta osaltaan talousvaikeuksissa kamppailevaa Suomea ja suomalaisia.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Kaikki Suomen säätiöt viettävät maan ensimmäistä säätiöpäivää 1.10.2014

1.10.2014 vietetään koko Suomessa maan ensimmäistä Säätiöpäivää. Reipas ja iloinen tapahtumapäivä saa Suomen kaikki säätiöt liekkeihin. Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä järjestetään päivän päätapahtuma klo 16–18. Säätiöpäivän tunnuksena on ”Perintöä jaossa”. Sanaleikki viittaa sekä säätiöiden tehtävään kulttuuriperinnön vaalijoina että säätiöiden kunniatehtävään toteuttaa lahjoittajiensa henkistä perintöä. Säätiöpäivän kartta paljastaa tieteen, taiteen ja kulttuurin tekijät ja tekopaikat. Tule ihmettelemään ja ihailemaan säätiöiden tekoja yhteiseksi hyväksi!

Lue koko artikkeli >

SARANA

Vahvojen naisten valtakunta

Monelle suomalaiselle ”Kone” ei enää tuo ensimmäisenä mieleen hissejä. ”Koneesta”, siis Koneen Säätiöstä, on tullut synonyymi laadukkaalle tieteelle ja taiteelle, ennakkoluulottomille yhteiskunnallisille puheenvuoroille ja rajoja rikkoville kulttuuritapahtumille. Ensimmäisenä naispuolisena Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajana Hanna Nurminen arvioi, että säätiön menestyksen takana on hallituksen ja henkilökunnan dynaamisuus ja ennakkoluulottomuus. Koneen säätiö on pystynyt muuttumaan ajan mukana.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Apurahansaajan arkea ja juhlaa

Kirjailija-toimittaja Karo Hämäläisen kalenterissa apuraha vapauttaa tilaa taiteelliselle työlle. Karo Hämäläisellä on villi ja vapaa tunne: kaksi kuukautta sitten hän jätti leipätyönsä Arvopaperissa ja heittäytyi freelancetoimittajaksi ja kirjailijaksi. Tässä kirjailijan päiväunessa omaa rooliaan näyttelevät apurahasäätiöt, joiden tuen turvin Hämäläisellä on taloudellinen mahdollisuus kirjoittaa uutta teostaan ainakin jonkin aikaa muista töistä vapaana.

Lue koko artikkeli >