SARANA | 6.3.2014

Kaikkeen sitä on rahaa annettu – Suomen Kulttuurirahasto 75 vuotta

SARANA | 6.3.2014

Liisa Suvikumpu

Suomen – ja maailman – suurimpiin säätiöihin kuuluva Suomen Kulttuurirahasto viettää 75-vuotisjuhlavuottaan.

Suomen – ja maailman – suurimpiin säätiöihin kuuluva Suomen Kulttuurirahasto viettää 75-vuotisjuhlavuottaan. Hallituksen puheenjohtaja Timo Viherkenttä linjasi juhlapuheessaan Kulttuurirahaston osallistuvan Suomen kestävyysvajeen taltuttamiseen: korkeasta iästään huolimatta Rahasto ei ole jäämässä eläkkeelle vaan jatkaa tinkimätöntä työtään suomalaisen kulttuurin, tieteen ja taiteen hyväksi.

Kulttuurirahaston juhlavuoden suurhanke rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä Suomessa. Jokaiseen kuntaan perustetaan 5-10-vuotiaiden lasten ja eläkeläisten kohtaamispaikaksi Terhokerho. Kerhot kutsuvat kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään ja viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä. Hankkeen toteutuksesta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja Suomen Punainen Risti (SPR); Kulttuurirahaston tuki on yli 3 miljoonaa euroa.

Kansan karttuisa käsi näkyväksi

Hankkeella kunnioitetaan nykysuomalaisten ohella myös Rahaston perustamiskeräyksen 1938 toteuttaneita kansakoululaisia, joita oli 30 000. Kaikkiaan 170 000 suomalaista lahjoitti keräykseen, jonka tuotto oli 2,7 miljoonaa silloista markkaa. Lisäksi 18 000 henkilöä osallistui erilliseen lahjakirjakeräykseen vuosina 1937–1938. Alkuperäiset keräyslistat on sidottu 42 paksuun niteeseen, jotka ovat Kulttuurirahastossa tallessa, nyt myös verkossa kaikkien selailtavina.

Jo huippusuosituksi tulleessa verkkopalvelussa kuka tahansa voi hakea lahjoittajien tietoja nimen, kunnan tai ammatin perusteella. Lähes jokainen löytää omia sukulaisiaan keräyslistoilta, joiden selaileminen muistuttaa suomalaisten suuresta kulttuurinrakkaudesta ja pitkistä perinteistä lahjoittaa yleishyödyllisiin tarkoituksiin.

”Kaikkeen sitä on rahaa annettu” on Suomen Kulttuurirahaston 75-vuotijuhlakampanjan yksi tunnuksista. Osuva muotoilu muistuttaa siitä, miten säätiöissä tasapainoillaan jatkuvasti odotusten ristinpaineessa. Mikä yhdelle on paras mahdollinen tuen kohde, onkin toiselle pelkkää turhuutta ja tuhlausta. Juuri siksi on onni, että Suomessa on monipuolinen ja -ääninen säätiölaitos, joka pystyy tukemaan mitä erilaisimpia hankkeita ja tarpeita.

Henkistä ja taloudellista viljelyä

Kulttuurirahaston tehtävänä on sääntöjensä mukaan ”suomalaiskansallisen henkisen ja taloudellisen viljelyn vaaliminen ja kehittäminen”. Rahasto myöntää tarkoituksensa mukaisesti henkilökohtaisia apurahoja tieteen ja taiteen tekijöille ja työryhmille sekä muille kulttuurielämän aloilla toimiville. Rahasto tukee myös laajempia kulttuurihankkeita huomattavan suurin apurahoin.

Apurahoja jaetaan vuosittain keskusrahaston ja 17 maakuntarahaston yleisrahastoista sekä jakovuorossa olevista nimikkorahastoista lahjoittajiensa toivomiin ja ohjesäännöissä määriteltyihin tarkoituksiin.

Apurahojen myöntämisen ohella Kulttuurirahastolla on jonkin verran omaa kulttuuritoimintaa. Se järjestää kursseja, luentoja ja muita maamme kulttuurielämää edistäviä tilaisuuksia sekä ylläpitää taidekotimuseota. Tärkein kansainvälinen tapahtuma on joka viides vuosi järjestettävä Mirjam Helin -laulukilpailu.

SARANA | 4.3.2016

Avoimuus, vilppi ja tiedettä rahoittavat säätiöt

Apurahasäätiöiden avoimuus ja vastuunkanto ovat tutkimusrahoituskokonaisuuden selvä mutta epäselvästi määrittyvä osa.

Lue koko artikkeli >

SARANA | 2.12.2015

Historien om SLS som förvaltare av allmännyttigt kapital

Från ett hundratal miljoner euro i donationer till 1,6 miljarder i fonderat kapital med en årlig allmännyttig penninganvändning som överstiger 40 miljoner euro!

Lue koko artikkeli >

SARANA | 15.9.2015

Säätiö siellä missä ihmisetkin

”Miksi mikään ei uudistu?” -kysymys johdatti Kansan Sivistysrahaston keksimään ainutlaatuisen kilpailun ja vastaamaan itse haasteeseen 60-vuotispäivänsä kunniaksi.

Lue koko artikkeli >

SARANA | 27.5.2015

Sipilän hallitusohjelmassa säätiöitä kiinnostavia ulostuloja verotuksessa

Keskiviikkona 27.5. julkistetussa hallitusohjelmassa liitteineen on mainittu säätiöitä kiinnostavia verotuskysymyksiä. Ohjelmassa ehdotetaan yksityishenkilöiden korkeakouluille tekemille lahjoituksille verovähennysoikeutta. Säätiöiden ja yhdistysten verokohtelu listataan tarkastelukohteeksi.

Lue koko artikkeli >

SARANA | 16.3.2015

Uusi tutkimus muuttaa käsitystä Suomen tieteen historiasta

Säätiöiden myöntämän tutkimusrahoituksen merkitys on ollut huomattavasti suurempi kuin aiemmin on ymmärretty. 1960-luvun vaihteessa säätiöt tukivat maamme tiede-elämää vuosittain rahasummalla, joka oli suurempi kuin Suomen korkeakoulujen kaikkien professorien yhteenlaskettu palkkasumma. Muutama tieteenala sai jopa alkunsa säätiöiden rahoituspäätöksistä

Lue koko artikkeli >

SARANA | 17.12.2014

3 ajatusta paremmaksi (säätiö)maailmaksi

Lue koko artikkeli >

SARANA | 3.11.2014

Miten säätiölakiuudistus minuun vaikuttaa?!?

Moni säätiöläinen pohtii, miten tuleva lakiuudistus vaikuttaa käytännön työhön säätiössä. Pitäisikö olla huolissaan, pitäisikö saada koulutusta, pitäisikö olla yhteydessä lakimieheen vai uskaltaisiko olla ihan niin kuin ennenkin?

Lue koko artikkeli >

SARANA | 20.5.2014

Bättre ansökningar med tydligare instruktioner?

En ny rapport om riktlinjer och processer för stiftelsernas stipendiesökningar har avslutats. "Gemensamma metoder kan i hög grad underlätta sökningsprocesser både för stiftelser och för de sökande", säger docent Christer Kuvaja, som skrivit rapporten.

Lue koko artikkeli >

SARANA | 6.3.2014

Kaikkeen sitä on rahaa annettu – Suomen Kulttuurirahasto 75 vuotta

Suomen – ja maailman – suurimpiin säätiöihin kuuluva Suomen Kulttuurirahasto viettää 75-vuotisjuhlavuottaan.

Lue koko artikkeli >