SARANA | 2.12.2015

”Säätiöiden lahjoittajista kunniakansalaisia”, vaatii Arto Hiltunen

SARANA | 2.12.2015

Liisa Suvikumpu

Hyvää lukemista joulupukin konttiin: Hiltusen uusi johtajuuskirja pureutuu säätiöihinkin.

Menestyksekkäänä yritysjohtajana ja hallitusammattilaisena tunnettu Arto Hiltunen on julkaissut tuoreen kirjan Johtamisesta (Talentum 2015). Tuoreus on osuva sana: sen lisäksi että Hiltusella on varhaisempaakin tuotantoa, juuri ilmestynyt teos on raikas ja monin tavoin uutta henkivä. Todellista edelläkävijyyttä ilmentää se, että yksi kirjan 17 luvusta kertoo säätiöistä, niiden merkityksestä ja johtamisesta – kolmannelle sektorille eivät muut suomalaisjohtajat ole opuksiaan ulottaneet.

Yleisesti johtamiseen liittyvät aiheet kuten asiakaslähtöisyys, hallituksen ja toimitusjohtajan roolitus, hyvän tuloksen ja tyytyväisten alaisten välinen suhde, strategia-analyysi, muutosjohtaminen, organisaatiosynergia, riskienhallinta sekä palkitseminen ja motivointi muodostavat teoksen alkuosan. Tätä johtamisoppaiden kaurapuuroa lukija makustelee tavallista tyytyväisempänä, koska tekstin konkreettiset esimerkit ja selkeät mielipiteet antavat uusia näkökulmia perinteisiin aiheisiin. Normimeiningin ulkopuolelle kurottavatkin jo luvut puheen pitämisestä, edunvalvontaorganisaation johtamisesta, demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen tulevaisuudesta ja johtajan aitouden säilyttämisestä.

Sokerina pohjalla on luku ”Säätiöt – suomalaisen sivistyksen ankkurit”. Itse monissa säätiöissä luottamustehtävissä toimiva Hiltunen kuvailee viidessätoista sivussa säätiölaitosta ja sen merkitystä, kehittää säätiöiden johtamis- ja strategiatyötä, vinkkaa säätiön hyvästä varainhoidosta ja nousee barrikadeille säätiöiden paremman statuksen puolesta. Monipuolisesti ja asiantuntevasti erilaisia säätiötoiminnan solmukohtia arvioiva Hiltunen esittää näkemyksensä omaan kokemukseensa perustuen.

Kahdessa kohdassa lähestymistapa vetää mutkat turhan suoriksi. Toisin kuin teos väittää, sijoitustoiminnan tuntemus ja talousosaaminen eivät ole välttämättä säätiön asiamiehen tärkeimpiä ominaisuuksia. Tietenkin talousosaaminen on tarpeellista, mutta sen varmistamiseksi säätiön organisaatiossa voi olla muunkinlaisia rakenteita kuin talousvelho asiamiehenä. Monipuolisuus on rikkautta myös säätiöiden johtajissa, eikä yhtä tärkeintä osaamisaluetta voi nimetä.

Hieman vanhakantainen ja turhan yksinkertaistava näkemys on myös säätiön hallituksen täydentäminen ihmisillä, ”jotka ovat nähneet riittävän paljon elämää, saavuttaneet riittävän taloudellisen riippumattomuuden ja joilla on ’vahva vastuuntunto selkärangassa’.” Vastuuntuntoisuus on toki itsestäänselvyys, mutta kaksi ensimmäistä määritelmää ohjaavat tarpeettoman homogeenisen hallituksen muodostamiseen. Kehittyneimmissä kolmannen sektorin yhteiskunnissa on jo pitkään tunnustettu, että parhaat hallitukset muodostuvat mahdollisimman erilaisista, eri ikäisistä, eri koulutustaustaisista ja eri sukupuolta olevista jäsenistä. Heterogeenisyys voi tehdä hallituksen kokouksista hieman epämukavampia, mutta epämukavuus ei ole kenellekään vaarallista, ja se synnyttää mukavuutta tehokkaammin menestystä ja vaikuttavuutta.

Hiltusen tärkein oppi hyvään johtajuuteen on eläytyä toisen näkökulmaan. Arto Hiltusen uutuuskirjaa voikin luonnehtia myös arvokkaaksi: rauhallinen ja teeskentelemätön tyyli yhdistyy miellyttävään arvokeskeisyyteen. Viimeksi mainitun omakohtaisuutta korostaa, että kirjailija on ohjannut kirjoituspalkkionsa hyväntekeväisyyteen nuoriso- ja kulttuurityön hyväksi. Asia on mainitsemisen arvoinen, koska kuten teoksessa todetaan, Suomessa kiinnitetään aivan liian vähän huomiota yksityisihmisten hyvän tekemiseen ja siihen kannustamiseen.

Hiltunen kritisoi median yksisilmäisyyttä säätiöuutisoinnissa ja peräänkuuluttaa useampaan otteeseen käytännön tekoja säätiömyönteisyyden lisäämiseen. ”Isotkin apurahalahjoitukset sivuutetaan mediassa itsestäänselvyytenä. Säätiön perustamisesta pitää tehdä houkutteleva vaihtoehto varallisuuden tai sen osan käyttämiselle yhteiseksi hyväksi. Tämä vaatisi ainakin myönteistä julkisuutta; omaisuuttaan säätiöivä ihminen olisi ihan aiheellista nähdä kaikkien arvostamana ’kunniakansalaisena’.”

Johtamisoppaita tulee ja menee, mutta vain harvassa niistä on Hiltusen Johtamisesta-teoksen kaltaista sivistynyttä syvällisyyttä ja suomalaisen yhteiskunnan tarkkanäköistä arviointia. Eikä siitä säätiömyönteisyydestäkään ole haittaa… Kirja olisi kiinnostavaa luettavaa ilman säätiölukuakin, mutta sen myötä teosta voi lämpimästi suositella jokaiselle säätiöläiselle lisättäväksi joulupukin toivomuslistalle.

SARANA

Pääministerin tervehdys säätiöille ja vuosisadan rakentajille

Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun finalistit esittäytyivät syyskuussa 2017 viimeistä kertaa ennen kilpailun ratkaisemista. Yleisön joukossa Tavastia-klubilla oli myös pääministeri Juha Sipilä. Vaikka kilpailun palkintoapurahat on jo jaettu, säätiöiden ja ennakkoluulottoman kokeilemisen merkitystä korostava pääministerin puhe säilyy ajankohtaisena pitkän aikaa eteenpäin. Alle on koottu tärkeimmät katkelmat pääministerin terveisistä.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Pohjoismaat yhteisessä säätiörintamassa

Kotimaisen yhteistyön lisäksi kansainvälinen kanssakäyminen ja yhteishankkeet ovat tärkeitä säätiöille. Maan rajojen ulkopuolelle katsominen avaa uusia näkökulmia ja edistää hyvien suomalaisten käytäntöjen levittämistä muualle. Pohjoismaiset säätiöt ovat ryhtyneet järjestämään vuosittaisia verkostoitumistapaamisia, ja lokakuun lopussa Kööpenhaminaan kokoontui yli 150 säätiöiden edustajaa Norjasta, Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Avoin tiede – uhka vai mahdollisuus?

Suomi halutaan nostaa maailman johtavien maiden joukkoon tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa. Ensi vaiheessa opetus- ja kulttuuriministeriö on lähtenyt toteuttamaan tavoitetta julkisen sektorin organisaatioiden kanssa, mutta avoimuuden haaste koskee yhtä lailla säätiöitä sekä muita yksityisiä rahoittajia ja tutkimuslaitoksia.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Koko maailma tieteen, kulttuurin ja ilmaisunvapauden asialla

Suomi on valittu Unescon hallintoneuvostoon kaudelle 2017-2021. Unesco eli Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö työskentelee sitkeästi paremman ja tasa-arvoisemman tulevaisuuden rakentamiseksi.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Kulttuurirahoituksen miinakentillä

Taiteen rahoittajat aiheuttavat itselleen ongelmia tekemällä työnsä hyvin. Miten tämän kierteen voisi rahoittaa kestävällä tavalla? Keskitä tekemisiäsi ja kerro, mitä ja miksi teet.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Kulttuuriperintöä jaossa

Kulttuuriperinnön suojeleminen tänään on huomisen rauhan rakentamista. Monien suomalaisten apurahasäätiöiden perustajat ja lahjoittajat ovatkin halunneet lahjoittaa omaisuuttaan nimenomaan kulttuuriperinnön vaalimiseen.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Vastuu tiedeviestinnästä kuuluu kaikille

Tiedeviestinnästä on tullut itsestään selvä osa tutkijoiden työtä. Välillä tuntuu, että siitä kohistaan nykyään niin paljon ja niin vahvoin sanakääntein, että kyseessä olisi tuoreempikin, vielä juurruttamistaan kaipaava keksintö.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Ihanat, kamalat apurahat ja niiden ihana, kamala myöntäminen

Vaikka säätiöt jakavat Suomessa apurahoja tieteelle, taiteelle ja muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin satoja miljoonia euroja vuodessa, kaikki eivät siitä ilostu.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Miksi säätiöiden pitäisi miettiä digi- ja verkkorooliaan?

Monet vielä viime viikolla villeiltä tuntuneet digisaarnaajien tulevaisuudenvisiot ovat tänään jo vakiintunutta arkea. Miksi säätiöissä pitäisi olla kiinnostuneita omasta digitaalisuuden asteesta ja verkkoroolista?

Lue koko artikkeli >

SARANA

10 vinkkiä verkkosivujesi parantamiseksi

Jos teet säätiössäsi yhden viestintäteon tänä vuonna, olkoon se verkkoroolisi parantaminen. Aloita helposti: vieraile omilla nettisivuillasi leikkien ulkopuolista. Vaikutuitko? Mitä voisi parantaa?

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tieteen rahavirrat kohtaavat

Tutkimusrahoituksen kehittäminen kiinnostaa nyt monia tahoja – tutkijoiden, tieteen ja yhteiskunnan onneksi. Rakentava keskustelu, uutta synnyttävä yhteistyö ja lupaavat kokeilut kannustavat niin rahoittajia kuin rahoituksen kohteita.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Uusi kansallisaarre?! Lupauksia herättävä tutkimustietovaranto

OKM:n ja sidosryhmien yhteistyönä suunnitellaan kansallisen tutkimustietovarannon julkaisemista. Hankkeen tavoite on kerätä tieto tutkijoiden tuloksista yhteen niin, että tiedot olisivat saatavilla yhdestä paikasta eri tarkoituksiin helposti ja avoimesti. Tuloksena syntyy kattava kokonaiskuva siitä, mitä ja miten Suomessa tutkitaan – ja millä rahalla.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tutkimusrahoituksen sampoa takomassa

Säätiöiden tutkimusrahoitusseminaari synnytti rutkasti uusia ajatuksia tieteen tulevaisuudelle. Aivomyrsky kokosi konkreettisia toimenpide-ehdotuksia niin valtiolle, yliopistoille kuin säätiöille.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tätä et olisi arvannut: kansa arvostaa säätiöitä isosti

Enemmän kuin kaksi kolmesta antaa apurahasäätiöille hyvän tai erittäin hyvän arvosanan. Uusin säätiöbarometri osoittaa kansan luottavan säätiöiden toimintaan.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Miltä siellä säätiörekisterissä ja -valvonnassa nyt oikeasti tuntuu?

Vuosi sitten säätiölakiuudistuksen käytännön vaikutuksia odotettiin säätiöissä ja viranomaistenkin piirissä pelonsekaisin tuntein. Vaan oliko pelkoon aihetta? Miten on pärjätty, PRH?

Lue koko artikkeli >

SARANA

Uuden säätiölain vaikutukset säätiön tilintarkastukseen

Säätiöiden hallitukset ovat vastuussa uuden säätiölain mukaisista toimintakertomustiedoista. Olkaapa tarkkoina siellä säätiöissä nyt ryhtyessänne laatimaan vuoden 2016 tilinpäätöksiä!

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöt, sijoitetaan vastuullisemmin!

Nesslingin Säätiö on sitoutunut sijoittamaan vastuullisemmin ja kestävämmin. Nyt se haastaa muut säätiöt mukaan näyttämään esimerkkiä.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Miten tieteellistä säätiötutkimuksen pitäisi olla?

Säätiöitä tutkivia yksiköitä on Euroopassa useita, mutta silti säätiöistä kaivataan jatkuvasti lisää tietoa. Moniulotteinen säätiötutkimus olisi todella hyödyllistä säätiöiden oman työn kehittämiseksi.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöiden tiederahoitus Euroopassa mittavaa mutta lisätietoja kaivataan

Kansainvälinen EUFORI-tutkimus kartoitti eurooppalaissäätiöiden tutkimusrahoitusta 2012 lukujen pohjalta: säätiöiltä yli 5 mrd euroa tieteelle vuosittain.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Satavuotinen säätiötuki tieteelle selviää pala palalta

Yksityiset yleishyödylliset säätiöt ovat 1900-luvun alusta alkaen rahoittaneet eri tieteenaloja merkittävällä tavalla. Säätiöiden kokonaisrahoituksesta ja sen vaikutuksesta tieteen ja tiedepolitiikan kehittymiseen ei kuitenkaan ole ollut tutkittua tietoa. Dosentti Allan Tiitan johtama tutkimushanke ratkaisee monimutkaista palapeliä, jonka muodostama kokonaiskuva satavuotisesta säätiörahoituksesta ja sen suhteesta julkiseen tutkimustukeen paljastuu alkuvuodesta 2018.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Aurora-apurahatietokannan päivittäminen päättymässä

Nykyisen tietokannan tiedot ovat nähtävissä verkkosivuilla elokuun loppuun asti.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Kokeiluilla vauhtia – vauhtia kokeiluihin?

Valtioneuvoston suunnitelma kokeiluja tukevasta joukkorahoitusalustasta on säätiöillekin kiinnostava.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tilintarkastaja säätiössä

Asiantuntijakatsauksemme kertoo uudistuneesta tilintarkastuksesta kaiken, mitä säätiön ja yhdistyksen johdossa olevien tulisi tietää.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Tohtorit ja työ, mitämitämitä?!

Tutkijankoulutettujen tehtävät työelämässä muuttuvat. Aiempaa useammin tohtorit sijoittuvat muihin kuin tutkimustehtäviin. Tutkijanuran poluilla samoilevat nykyisin opettajat, mentorit, asiantuntijat ja johtajat, eivät yksiselitteisesti vain ”tutkijat”. Entistä useampi tutkimustehtävissä työskentelevä toimii työuransa aikana eri sektoreilla, eri maissa tai eri aloilla.

Lue koko artikkeli >

SARANA

”Säätiöiden lahjoittajista kunniakansalaisia”, vaatii Arto Hiltunen

Hyvää lukemista joulupukin konttiin: Hiltusen uusi johtajuuskirja pureutuu säätiöihinkin.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Lähipiiri pieni pyörii?

Sisällysluettelo säätiön lähipiiriohjeen laatimiseksi tarjoillaan ruokahalun herättäjänä 1.12.2015 odotellessa, s'il vous plaît!

Lue koko artikkeli >

SARANA

Förnyad stiftelselagstiftning stärker medborgarsamhället

Lue koko artikkeli >

SARANA

Souvenirer från den intellektuella godisbutiken

Tuliaisia älyllisestä karkkikaupasta

Lue koko artikkeli >

SARANA

Intoa, tahtoa ja rohkeutta tiedeviestintään

Säätiöt haluavat tukea apurahansaajia viestimään hankkeistaan myös yleistajuisesti, vaikka se ei kartuta tieteellisiä julkaisupisteitä.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Verosoppaan lisämaustetta lahjoituskohtelusta

Kummasta tulee parempi mieli, lahjan antamisesta vai saamisesta? Suomalaiset ovat hyviä lahjoittamaan yhteiseksi hyväksi, mutta siihen pitää kannustaa. Ei kepillä vaan porkkanalla.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Keskustelutilaisuus tieteen apurahakäytännöistä jäsensäätiöille 4.3. klo 9.30–11.30 Tieteiden talolla

Lue koko artikkeli >

SARANA

6 kohtaa, jotka ainakin kannattaa tarkistaa säätiölain uudistuessa

Lue koko artikkeli >

SARANA

Säätiöt, verotus ja klapikone yhden miehen intohimoina

”Kun alkaa perehtyä säätiökenttään, pinnan alta paljastuu aivan muuta kuin olettaisi.” Kansantaloustieteen professori Matti Virén on tehnyt syväsukelluksen säätiöiden ytimiin viimeisimmässä tutkimushankkeessaan. Hän on parin vuoden aikana kartoittanut yleishyödyllisten yhteisöjen, siis säätiöiden ja yhdistysten, toimintaa ja asemaa Suomessa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Rahan antamisen vaikeudesta – apuraha-asiantuntija avautuu

Useammankin rikkaan mesenaatin suuhun on sijoitettu sanonta siitä, miten omaisuuden kartuttaminen on helppoa verrattuna siihen, miten vaikeata on valita, kenelle omaisuuttaan lahjoittaa.

Lue koko artikkeli >

SARANA

Kulturvänner för livet

Kulturvän är en av de nya verksamheter som Folkhälsan startat med hjälp av medel från luciainsamlingen. Luciainsamlingarna, som ordnas i samband med valet av Finlands Lucia, har under åren 2011–2013 samlat in medel för att på olika sätt stöda och hjälpa äldre som är ofrivilligt ensamma. År 2013 inbringade insamlingen nästan 114 000 euro.

Lue koko artikkeli >